Zbavte se zašlé špíny s vysokotlakým čističem

Úklidová technika

Vapka, vysokotlaký čistič, tlaková myčka. Dnes již nepostradatelný pomocník při úklidu jak venkovních, tak i vnitřních prostor. Ať už potřebujete umýt vaše auto, terasu, fasádu domu, zahradní nářadí a jiné stroje, nebo vnitřní prostory dílny nebo průmyslového prostoru, vysokotlaký čistič vám umožní rychle a efektivně odstranit nečistoty.

Pojďme se podívat na to, jak si vybrat ten správný vysokotlaký čistič a jak funguje jeho princip čištění.

Jak funguje vapka

Vysoký tlak vody vysokotlakého čističe působí na špínu na povrchu těmito způsoby:

  • Mechanické odstranění – tlak vody vapky vytváří silný proud vody, který odstraní i tu nejtvrdší a nejodolnější špínu. Proud vody odplaví částice špíny z povrchu, což zlepšuje výslednou čistotu.
  • Difúze – vysokotlaký čistič vytváří vysokotlakou vodní mlhu, která proniká i do malých mezer a trhlin v povrchu a odstraní tak špínu z těchto obtížně dostupných míst.
  • Emulze – tlak vody může také rozpouštět a emulgovat nečistoty, jako jsou oleje, tuky a jiné mastnoty. Když se tyto nečistoty rozpouští a emulgují, mohou být snáze odstraněny.

Vysokotlaký čistič se skládá ze tří hlavních částí: motoru, čerpadla a hadice s tryskou. Motor pohání čerpadlo, které zvyšuje tlak vody a hadice s tryskou umožňuje směrovat vodu tam, kde ji potřebujete.

Vysokotlaký čistič pracuje na principu vysokého tlaku vody, který umožňuje odstraňovat různé druhy nečistot a povlaků z povrchu. Tlak vody se vytváří pomocí čerpadla, které nasává vodu ze zdroje a poté ji vytlačuje hadicí s tryskou, kde se vytváří velmi silný vodní paprsek.

Tento paprsek vody pak umožňuje rozpouštět a odstraňovat různé druhy nečistot a povlaků, jako jsou například usazeniny, prach, nečistoty z ovzduší, mastnoty, řasy, plísně a jiné organické zbytky.

Tlak vody

Vysokotlaký čistič pracuje s velmi vysokým tlakem vody, který může být až několik set barů. Díky tomuto tlaku dokáže voda pronikat do nejmenších trhlin a por, kde se hromadí nečistoty a povlaky. Když se voda dostane pod tlakem do takových míst, dokáže rozpouštět a odstraňovat nečistoty a zbytky různých látek, které se jinak špatně čistí.

Trysky vysokotlakého čističe

Různé druhy trysek, které mohou mít rozmanitý tvar a velikost otvoru umožňují různě řídit vodní paprsek a zvyšují jeho účinnost při čištění.

Například trysky s úzkým otvorem se používají pro odstraňování tvrdších nečistot a mastnot, zatímco trysky s širším otvorem se používají pro odstraňování nečistot z povrchu, jako jsou fasády a okna.

Ekologické čištění

Vysokotlaké čističe jsou velmi účinné a rychlé při čištění různých povrchů, a to i bez použití chemikálií. To znamená, že jsou ekologické a šetrné k životnímu prostředí. Nicméně, při čištění některých povrchů, jako jsou například fasády, může být nutné použít nějakou formu chemického čisticího prostředku pro dosažení co nejlepších výsledků.

Horkovodní versus studenovodní tlaková myčka

Hlavním rozdílem mezi horkovodním a studenovodním vysokotlakým čističem je teplota vody, kterou používají k čištění.

Studenovodní vapka používá k čištění studenou vodu, která se čerpá z běžné vodovodní sítě. Tento typ čističe je obvykle menší a lehčí, což umožňuje snadnější přenos a použití na menších plochách. Studenovodní vysokotlaké čističe jsou také méně nákladné a jednodušší na údržbu.

Horkovodní vysokotlaký čistič používá k čištění horkou vodu, která se ohřívá pomocí výhřevného systému, který využívá buď elektřinu, nebo plyn. Horkovodní vysokotlaké čističe jsou obvykle větší a těžší, což umožňuje použití na větších plochách.

Horká voda má větší rozpouštěcí schopnost a umožňuje snadnější odstranění mastnot a olejů z povrchů, jako jsou například parkovací stání, garáže a průmyslové podlahy. Využijete ji ale také v potravinářských provozech, kde se usazuje mastnota na povrchy.

5 otázek, než si pořídíte tlakovou myčku

Při výběru vysokotlakého čističe je třeba věnovat pozornost několika parametrům. U vapky jsou to – tlak, průtok a příkon.

Tak jako u jiných úklidových strojů je nutné si zodpovědět pár otázek ještě před nákupem tlakové myčky.

  • Použití: Kde a jak často budete vysokotlaký čistič používat? Pokud potřebujete čistič pro občasné použití na menších plochách, může být vhodným výběrem menší a lehčí studenovodní čistič. Pokud však potřebujete čistič pro pravidelné a náročné čištění větších ploch, může být vhodnější volbou větší a výkonnější horkovodní čistič.
  • Výkon: Zvažte výkon motoru a čerpadla, abyste si vybrali čistič, který dokáže splnit vaše požadavky na čištění. Vyšší výkon umožňuje rychlejší a účinnější čištění.
  • Tlak: Důležitým faktorem je tlak vody, který čistič dokáže generovat. Vyšší tlak umožňuje odstraňovat tvrdší nečistoty a znečištění.
  • Hmotnost: Pokud plánujete použití vapky na větších plochách nebo pro pravidelné používání, sledujte při výběru i hmotnost vysokotlakého čističe. Těžší tlaková myčka je náročnější na přenos a použití.
  • Funkce a příslušenství: Jaké funkce a příslušenství potřebujete k čištění různých povrchů a materiálů? Některé vapky mají například výměnné trysky nebo různé úhly postřiku, které umožňují čištění různých typů povrchů. Také zvažte, jaké další funkce jsou pro vás důležité, jako například nastavitelnou teplotu u horkovodních čističů, nastavitelný tlak nebo automatické vypnutí.

Celkově je důležité vybírat vysokotlaký čistič podle vašich potřeb a použití, abyste získali nejlepší výkon a efektivitu. Když pečlivě zvážíte všechny faktory, můžete si být jisti, že si vyberete správný vysokotlaký čistič pro vaše účely.

V našem e-shopu si můžete parametry vysokotlakých čističů jednoduše vyfiltrovat.

Nevíte si rady s výběrem úklidové techniky?

Kontaktujte nás