Jak si vybrat správný vysokotlaký čistič a co vše vám wapka vyčistí?

Úklidová technika

Chcete vyčistit terasu, fasádu, velké plochy, auto, jízdní kolo nebo stroje ve vaší fabrice? Pomoci mohou vysokotlaké čističe, tlakové myčky, prostě lidově wapky. Ty odstraní prach, barvy, oleje a tuky, ale i graffiti a zašlé nečistoty z různých povrchů. Princip vysokotlakého čištění je vlastně odtržení špíny z povrchu pomocí proudu vody s vysokým tlakem a velkou kinetickou energií, která je dána rychlostí a průtokem vody.

Hobby, poloprofesionální i profi čističe

První vysokotlaké čističe s ohřevem vody spatřily světlo světa už v polovině 20. století v Německu. Od té doby se stále zdokonalují a jsou velmi oblíbené. Svou popularitu si získaly hlavně díky efektivnímu čištění, rychlosti úklidu a úspoře vody. Používají se v průmyslovém, komerčním i domácím prostředí.

Využijete je, když chcete čistit fasády, chodníky, bazény, okapy, auta, motorky, motory strojů, velké plochy, letadla, lodě, ale pomohou i při restaurování památek.

Tlakové myčky můžeme dělit podle různých parametrů na:

  • mobilní nebo stacionární,
  • s ohřevem nebo bez ohřevu vody,
  • hobby, poloprofesionální a profesionální,
  • s benzínovým, naftovým nebo elektrickým pohonem.

Když vybíráte wapku sledujte tlak, průtok a příkon

Vysokotlaký čistič

Základem každé tlakové myčky je motor, vysokotlaké čerpadlo, hadice a pistole, horkovodní myčky mají ještě hořáky na ohřev vody. To je základní vybavení, ale vysokotlaké čističe toho mají mnohem více. Speciální kartáče a nástavce, různé trysky, teleskopická madla a další vymoženosti čištění ještě zkvalitní a zrychlí.

Obecně platí, že nejdůležitějším parametrem při výběru vysokotlakého čističe je kvalitní čerpadlo. Tlak vody ovlivňuje efektivitu čištění. Čím je vyšší tlak čerpadla, tím je mytí efektivnější a účinnější. Dalším velmi důležitým parametrem je průtok vody. Čím vyšší je průtok, tím je práce rychlejší.

U elektrických wapek hraje důležitou roli také příkon. U hobby a poloprofesionálních čističů se pohybuje v rozmezí od 1300 do 1900 W, ty profesionální mají nad 2800 W.

Výhodou elektricky poháněných čističů je nižší hmotnost, snadné startování, tichý chod a žádný únik zplodin. Nevýhodou je nižší mobilita a limitace délkou napájecího kabelu.

Benzínové a naftové vysokotlaké čističe nabízí velkou mobilitu přístroje, vysoký výkon, to vše však na úkor vyšší hmotnosti. Běžnou součástí je i ohřev vody.

Máte zájem o vysokotlaké čističe? Kontaktujte nás!

Hobby wapky, na takové to domácí čištění, mají obvykle provozní tlak 100 - 130 bar, průtok čerpadla do 450 l/hod, příkon motoru 1300 - 1500 W.

Poloprofesionální tlakové myčky, které se používají na větší plochy například na zahradě a okolo domu, už mají tlak do 185 bar, průtok okolo 500 l/hod a příkon do 1900 W.

Profesionální vysokotlaké čističe se používají třeba v samoobslužných mycích boxech, při čištění velkých ploch, v průmyslu, stavebnictví a dalších odvětvích. Tyto profi wapky už mají průtok vody nad 600 l/hod, pracovní tlak nad 185 bar a příkon motoru nad 2800 W.

Při čištění wapkou se někdy neobejdete bez čistících prostředků. Dávkování čisticích směsí je buď v nádobce na/v přístroji nebo v nádobce na trysce.

Jak už bylo řečeno, vysokotlaké čističe mohou být studenovodní nebo horkovodní. Pokud potřebujete čistit povrchy s opravdu odolnou špínou nebo povrchy znečištěné tuky a oleji, určitě se vyplatí wapka s ohřevem. Horkovodní myčky ohřívají vodu, čištění je účinnější a povrchy rychleji schnou. Výborně poslouží například při čištění motorů a autodílů. Wapky s ohřevem mohou ohřát vodu až na 140 oC, některé vytváří párů a umožňují ekologické parní čištění.

Ať už potřebujete čistit fasády, stroje nebo velké plochy, vždy vybírejte vysokotlaké čističe u profesionálů. AutoMax Group nabízí výkonné úklidové stroje vhodné pro venkovní i vnitřní úklid nejrůznějších prostor. Vyberte si ze široké nabídky na stránkách AutoMax Group

Potřebujete poradit s výběrem? Neváhejte a kontaktujte nás ještě dnes! Nebo vás zajímá velkoobchodní nabídka? Kontaktujte naše prodejce.


Nevíte si rady s výběrem úklidové techniky?

Kontaktujte nás