Kartáčová nebo bezkontaktní portálová automyčka? Kterou si zvolit?

Mycí linky a boxy

I když v posledních letech zažívají samoobslužná mycí centra velký boom, stále je mnoho řidičů, kteří rádi využívají portálové mycí linky. Oproti tunelovým mycím linkám ta portálová obslouží v jeden okamžik pouze jeden vůz. Přesto je síť portálových automyček u nás v České republice největší.

V AutoMaxu stavíme všechny typy mycích linek. Ať už ty portálové, tunelové, speciální a nebo samoobslužná mycí centra.

A jaký je rozdíl mezi tou bezkontaktní a kartáčovou? Pojďme si na ně posvítit, protože mezi řidiči koluje mnoho mýtů ohledně jednoho nebo druhého typu automyček.

Portálové mycí linky

Portálová mycí linka obslouží v danou chvíli pouze jedno auto. Řidič najede do portálu, navádí ho světelná signalizace, vypne motor a portál zajistí celý mycí cyklus – předmytí, mytí, mytí aktivní pěnou, voskování, oplach osmotickou vodou a závěrečné sušení. Portál se pohybuje okolo vozu a nese veškeré komponenty nutné k mytí, voskování a sušení vozidla.

Portál je vybaven kartáči, tryskami na vodu, mycí chemii, vosk a samozřejmě výkonnými sušícími ventilátory, které vůz nakonec perfektně vysuší.

Čisticí chemii přesně dávkují čerpadla, která jsou nastavena tak, aby vůz precizně umyla a navoskovala, ale na druhé straně, aby šetřila provozní náklady. Naši technici z AutoMaxu pravidelně optimálně nastavují mycí chemii MA-FRA, abyste ve svém mycím centru uspokojili i ty nejnáročnější náročné řidiče, ale neudělali si zbytečnou díru do vašeho rozpočtu. Nastavení mycí chemie je součástí pravidelného záručního a pozáručního servisu vaší automyčky.

Portálová mycí linka umyje vozidlo dle programu, který si řidič navolí buď u obsluhy nebo na automatu před automyčkou. Může si zvolit programy od běžné mytí, až po speciální programy s čištěním podvozku, aktivní pěnou, oplachem osmotickou vodou…

Kartáčová portálová automyčka

Rozdíl mezi kartáčovou a bezkontaktní automyčkou je asi jasný. Na portálu kartáčové mycí linky jsou připevněny kartáče. Horizontální a vertikální kartáče umyjí celý automobil včetně kol a podvozku.

Mezi řidiči koluje mýtus, že kartáčová automyčka poškrábe lak vozidla. Není tomu tak! Záleží na tom, jak účinné je předmytí vozidla od hrubých nečistot, ale také to, jak se majitel o kartáče na portálu stará. Pokud je nastavené předmytí a kartáče jsou pravidelně kontrolovány a čištěny, žádné riziko poškrábání automobilu nehrozí.

Kartáče dokáží odstranit i špínu i z hůře dosažitelných míst a poradí i se zašlou špínou.

Bezkontaktní portálové mycí linky

Nikde žádné kartáče! Stále portál, který nanáší na vozidlo veškerou mycí chemii, ale místo kartáčů se využívá vysoký tlak vody.

Portál bezkontaktní automyčky se skládá ze dvou bočních a jednoho horizontálního mechanismu, který nanáší na automobil čisticí chemii a následně vůz omývá tryskami s vysokým tlakem vody.

Díky své přesnosti a automatizaci se dokáže zařízení přizpůsobit různým typům vozidel a řadí se tak mezi průmyslové portálové mycí linky s všestranným využitím a flexibilními vlastnostmi.

Jednotlivé kroky portálu jsou ovládány fotobuňkami. Vysoký tlak vody dokáže odstranit nečistoty i na hůře dostupných místech.

Naše společnost AutoMax instaluje bezkontaktní portálové mycí linky od výrobce MIX Srl. Ty jsou vybaveny čerpadly o výkonu 12 kW, zajišťují průtok vody 80 l/min o tlaku 80 bar. Tím zajistí perfektní umytí veškerých nečistot.

Aby bylo mycí centrum ziskovější, doporučujeme investorům vybavit jej také samoobslužnou čisticí zónou, kde si řidiči mohou uklidit i interiér vozidla.

Uvažujete o výstavbě portálové mycí linky, ale nejste si jisti výběrem? Kontaktujte naše prodejce, kteří vám poradí a vysvětlí všechny výhody investice.

Potřebujete poradit nebo zaslat cenovou kalkulaci?

Kontaktujte nás